17 Kasım 2009 Salı

Hvorfor skal du besøke Istanbul?

Er du interessert i historie? Vil du oppleve en by som aldri sover? God mat? God musikk? Du må kommme til Istanbul, som er Europas mest eksotiske by. Har du vært i en by som ligger i to verdensdeler? Har du hatt en tur mellom to kontinent? Hvis du ikke har besøkt Istanbul, er det umulig!
Ta en uke ferie fra jobben i mai eller juni, kjøp flybillet til Istanbul, pakk bagasjen og bli ferdig for en fantastisk ferie du aldri har hatt før. Hvis du fly til Istanbul i dag, vil du se en stor, skinnende by. Ta en pust og bare å se på det. Følg ditt hjerte.
Om morgen bør du ha en tyrkisk frokost med egg, tomat, agurk, svart olive, syltetøy, varmt brød og te. Hvis du sitter utenfor, kan du se mange mennesker som haster til jobb eller skole, men dette er ikke nok ennå, du kommer til å se mange mange mennesker i løpet av dagen. Hvis du går til Taksim i morgen, vil det være færre folk, då bør du nyte historiske Istiklal Street, høre musikk fra gaten musikere, oppdage de andre trange gatene, gå til enden av gaten. Ikke glem å kjøpe en opera billett for kvelden. Du vil se den gamle Galata Tower, som ble bygget av Genovese og gitt til Fatih Sultan Mehmet i 1453. Du bør fortsette ned til Karakoy og finne Galata Bridge. Stå der og se havet, skip, fiskere og de to sidene av byen en stund. Hvis du krysser brua, kan du se den nye moskeen og Grand Bazaar. Ikke nøl, gå inn og lær.
På ettermiddagen, er det for varmt å bli utenfor, så du kan bruke tid i Topkapi Palace. Her finner du hvordan sultanen bodde og lærer den store historien til det osmanske riket. Istanbul var en hovedstad til store imperier, som Roma og Bysantium. Se også Hagia Sofia, Den Blå Moske, Topkapipalasset, Den sunkne sisterne, Det arkeologiske museet, Museet for tyrkisk og islamsk kunst.
Du er sulten nå! Når du kommer til å se den blå moskeen, må du prøve Sultanahmet kjøttboller som er den mest delikate kjøttbollene, du har spist noen gang, og drikk ”ayran”, som er av yoghurt og vann. Etter dette hyggelige lunsj, kan du prøve "nargile" hvis du er interessert i røyking. Kanskje er du trøtt. Hvorfor skal du ikke prøve et tyrkisk bad, hamam? I Cemberlitas eller Suleyman som er de mest populære, kan du nyte varmt vann med massasje. Du bør besøke de helligste moskeene i Istanbul i Eyup, og klatre opp til Pierre Loti hvis du har lyst på en kop gammel ottomansk kaffe.
Istanbul er mye vakrere med sjøen. Du må ta en båttur langs attraktive Bosphorus. Sett deg båten å dra til den asiatiske siden av Istanbul. Du vil finne grønnere, mindre og mindre overfylte byer. Se på Kanlica som er berømt for yoghurt, Cengelkoy som er berømt for agurk og gamle trehus. I Erenkoy kan du finne en hage hvor du kan drikke te og slappe av.
Det er veldig spesielt å spise fisk på en restaurant ved Bosporos. Glem vin eller øl! Det du må drikke er ”rakı”. Det er som ouzo, som er gresk. Så kan du nyte det vakkre synet av Istanbul, som ligger på 7 høyder med lys og med en god middag.
Ta bilder så mye som du kan, og fortap ditt hjerte i denne byen som meg. Bilder er fra mitt kamera, forresten 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder